İETT’nin Otokar Kent XL testlerine kısa bir ziyaret

İETT’nin 160 tane araçlık yeni ihalesine 2 gün kala yeni Otokar Kent XL otobüslerini test etmeye başladı. Bundan yaklaşık 1 ay önce de Akia marka otobüslerini test etmeye başlamıştı. Ben de gün arasında kısa bir ziyaret gerçekleştirdim.

Can Kaya arkadaşımın bilgilendirmesine göre, 2 Ağustos 2021 tarihinde akşam saatlerinde Sakarya’dan gelen Otokar Kent XL testlere başladı. Ertesi gün de Beylikdüzü – Zincirlikuyu arasında olduğunu söyledi ve kısa bir ziyaret gerçekleştirdik.

Can, otobüsün Beylikdüzü’ne gittiğini söyledi. Beylikdüzüne gittiğinde Haramidere durağına gittim ve otobüsü beklemeye başladım. Otobüs beklediğinde şoföre selam verdim ve güzel bir kaç poz çıktı. Sıfır kokusunun bu kadar uzak mesafeden bile yüzüme buram buram vurduğunu söyleyebilirim. Bir İstanbullu olarak yıllardır bu kokuya hasretim.

Daha sonra Kent XL kalkıktan hemen sonra arkasındaki M4622 Conecto’ya bindim ve kovalamaya başladık. Testlerden mi, Kent XL’in hızından mı bilinmez ama yol boyunca Kent XL’i göremedim. Önümüz bomboş gittik. Daha sonra Zincirlikuyu’ya vardığımızda otobüsü aramaya koyulduk. Köprüye çıktığımızda etrafa bakınırken arkamı döndüğümde Kent XL’i görmek beni mutlu etmedi değil.

TÜYAP durağına doğru giderken şoför abimiz ile güzel bir sohbet gerçekleştirdik. Otobüsü görünce hızlandı, Akia görünce yavaşladı. Eğlenceli bir yolculuk ile TÜYAP durağına geldik ve durağın ilerisinde, personellerin indiği yerde bizi indirdi. Otokar Kent XL’in içini çekmek için izin istedik ancak izin alamadık ve duraktan çekmeye çalıştık.

Ön kapısı içeri, diğer kapıları dışarı doğru açılıyor. Ön kapı açıldığı alana yolcu girmemesi, çarpmaması için demir bir koruma konmuş. Arka kapılar da dışarı açıldığı için tutunma demirleri sağ ve sol alanlara konumlandırılmış. Şoför kabinin camı otobüsün tavanına kadar ulaşıyor koruma konusunda bence güzel adım olmuş. Koltuk tasarımları çoğumlukla 4’lü olacak şekilde yapılmış arka camdan inceleyince görünüyor. Gündüz ledleri tampondayken farlara alınmış. Ne olduğunu bilmiyorum ama ön plakanın sağ ve solunda 2 tane şey mevcut. Ayrıca sağ aynanın tasarımı değiştirilmiş. Arka tekerleklerin üzerinde de hat tabelası mevcut. Ayrıca Kent 290LF’lerde tek bir dış hoparlör bulunurken Kent XL’de her kapının üzerinde bir tane olmak üzere 4 tane hoparlör bulunduruyor.

Yolcu yerine kum torbası var mı diye bilmiyorum ama Conecto ile de, Capacity ile de rampalarda yakalayamadık.

Genel olarak İETT otobüslerine ilk defa bindiğimde Anadolu yakasında olduğum için otobüslerin büyük çoğunluğu Otokar Kent 290LF idi. Önceden Otokar M2010 gibi minibüsleri de çok sevdiğim için Otokar markasına olan sempatimden mi, ilk defa ve sürekli bindiği otobüslerin Kent 290LF olmalarından mı, modern ve gösterişli tasarımından mı, yoksa gerçekten Mercedes’den sonra gelen en kaliteli otobüsler olduğundan mı bu kadar seviyorum bilemem. Ama Kent 290LF dışındaki hiçbir otobüs için bu kadar yolu çekmezdim. Daha önce ÖHO için alınan 6 tane Kent 290LF’i çekmek için de Otokar bayiisine gitmiştim.

Ama düzenli olarak bindiğim İETT araçları oldukları için o yılları hatırlamak, o hattı, güzergahı, saatleri, aynı koltuğu görmek insanın içini rahatlatıyor. Avrupa yakasında Kent kıtlığı var ve her dışarı çıktığımda 290LF olmasa da bir Kent’e binmek hem de 0 kilometre bir Kent’e binmek beni mutlu edecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir